MITÄ
neuropsykiatrinen valmennus on?
Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmennus, eli nepsy-valmennus on ohjauksellinen ja tavoitteellinen tukimuoto kaikenikäisille. Nepsy-valmennuksella pyritään vahvistamaan arjen sujuvuutta eritoten neurokirjon ihmisillä. Tarkoituksena on löytää ratkaisuja ja uusia tapoja toimia, joiden avulla arki sujuu mahdollisimman hyvin. Valmennus suunnitellaan ja räätälöidään aina yksilöllisesti tarpeen mukaan. Valmennus pyritään toteuttamaan ensisijaisesti asiakkaan omassa ympäristössä. Sen kesto, tapaamistiheys ja tavoitteet laaditaan yhteistyössä valmennettavan, hänen perheensä ja/tai lähettävän tahon kanssa.
Nepsy-valmennuksessa on tarkoituksena:
- Oppia ymmärtämään käyttäytymisen syitä
- Löytää yksilölliset vahvuudet
- Oppia löytämään uusia toimintatapoja
- Vahvistaa toimiviksi koettuja toimintatapoja
- Tukea arjen- ja elämänhallinnan taitoja
- Parantaa omantoiminnan ohjausta
KENELLE
neuropsykiatrinen valmennus sopii?
Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmennus, eli nepsy-valmennus sopii lapsille, nuorille ja aikuisille. Valmennus sopii kaikille joilla on toiminnanohjauksen haasteita, oppimisvaikeuksia, neuropsykiatrisia piirteitä tai muita erityisvaikeuksia. Neuropsykiatrisista oireyhtymistä tunnetuimpia ovat tarkkaavuuden ja aktiivisuuden häiriöt ADHD ja ADD, Aspergerin syndrooma sekä Touretten oireyhtymä. Sinulla ei kuitenkaan tarvitse olla diagnoosia tai edes epäilyä diagnoosista, sillä nepsy -piirteitä on meissä useimmissa.
Useimmiten nepsy-piirteet tulevat esille viimeistään kouluympäristössä. Haasteet koulunkäynnissä saattavat siis johtua nepsy-piirteistä. Toisilla pulmia tulee vasta aikuisena vaikkapa työelämässä. Neuropsykiatrisesta valmennuksesta voivat hyötyä kaikki, jotka toivovat uudenlaisia toimintatapoja elämäänsä. Nepsy-valmennuksesta voivat hyötyä myös esimerkiksi päihde- ja mielenterveyskuntoutujat. Valmennus sopii ihmisille, joilla on arjessa pulmia vaikkapa seuraavanlaisissa asioissa:
- Arjessa haasteita selviytyä
- Aikatauluissa pysyminen vaikeaa
- Opinnot eivät etene
- Työelämässä vaikeuksia
- Omantoiminnan ohjauksessa on haasteita
- Arjen askareiden aloittaminen on vaikeaa
- Asioiden loppuun saattaminen on vaikeaa
- Asiat jäävät kesken
- On vaikeaa keskittyä olennaisiin asioihin
- Ihmissuhteissa on haasteita